dynova

Dýňová polévka

Hezký čtvrtek! Dneska jsem měla naplánovaný termín a koukejte! Místo toho jsme byly s Brambůrkou na krásný sněhový procházce v lesoparku, uklidila jsem si v knihovně, zavolala rodině, že teda nerodím, ať jsou v klidu, a nakonec jsem si řekla, že bych mohla dát dohromady ještě jeden recept. Včera mi pan doktor řekl, že naše miminko ještě chvíli v bříšku bude, kam by taky chodilo, když obleva má přijít až příští týden! Takže možná stihnu dokonce ještě jeden recept! Tahle dýňová polévka má krémovou konzistenci a skvělý říz, který jí dodává zázvor a koriandr. Dýni si většinou upeču už brzy ráno, než se vypravím ven, a tím si ušetřím spoustu času večer, když polévku vařím. Mějte se hezky a držte nám palce!

Pro 4
Doba přípravy: 1 hodina pečení dýně + 25-30 minut příprava polévky

1 dýně hokkaido (zhruba 1,5 kg)
olivový olej
sůl
3 šalotky
1 l studené vody
1 konzerva dobrého kokosového mléka (400 ml)
kousek čerstvého zázvoru (asi 100 g)
hrst koriandru
hrst granátových zrníček

1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Dýni omyju, osuším, rozkrojím na půl a vydlabu semínka. Potřu ji olivovým olejem, osolím a vložím do vyhřáté trouby. Peču do úplného změknutí, trvá to zhruba 50 minut až hodinu. Upečenou dýni nechám trochu vychladnout a pak jí lžící vydlabu.

2. Ve větším hrnci si rozehřeju trochu olivového oleje, mezitím si oloupu a nadrobno nakrájím šalotky, které pak nechám na rozehřátém oleji zesklovatět, přidám vydlabanou dýni a lehce vše společně opeču. Do hrnce s dýní přileju 1 l studené vody, přisypu 1 lžičku soli a přivedu k varu, potom plamen stáhnu na minimum. Zázvor si oškrábu a nastrouhám najemno na struhadle a přidám ho do polévky spolu s kokosovým mlékem. Vše ještě dalších 5-10 minut vařím na mírném plameni. Poté hořák vypnu a polévku důkladně rozmixuju. Podle chuti přidám přidám sůl nebo kousek nastrouhaného zázvoru.

3. Hotovou polévku naliju do misek, pokapu olivovým olejem, posypu nasekaným koriandrem a ozdobím granátovými zrníčky.

dynova1

dynova2

dynova3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *